Ορειβασία - πεζοπορία στα Πιέρια

 

Ολόκληρος ο ορεινός όγκος των Πιερίων χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Δεν είναι τυχαίο που αυτόν το χώρο διάλεξαν οι πρόγονοί μας για κατοικία των Πιερίδων Μουσών, που ήταν προστάτιδες των τεχνών και των επιστημών.Υπάρχουν διαδρομές με εξαιρετική φυσική ομορφιά και οικολογικό ενδιαφέρον που προσφέρονται για ήρεμους περιπάτους στη φύση, αλλά και διαδρομές για κάθε επισκέπτη που αναζητά την περιπέτεια και τη δράση στο βουνό.

Η «Σαρακατσάνα» αποτελεί σταθμό για σημαντικές διαδρομές που ξεκινούν από τη Ρητίνη και τη θέση «Παλαιοπαναγιά» όπου βρίσκεται και η ομώνυμη Εκκλησία:
Ρητίνη, Κασταναριό, Λυκοπήγαδα, Σαρακατσάνα.
Παλιοπαναγιά, Δάσος αιωνόβιας οξιάς, Πηγή Ζωής, Ρέμα Κατή, Σαρακατσάνα.
Σαρακατσάνα, Πηγή Κατή, Αρβανίτης.

Από το καταφύγιο μπορείτε να συνεχίσετε και να φτάσετε μέχρι την ψηλότερη κορυφή των Πιερίων, το Φλάμπουρο. Αξιόλογη και με ιστορικό ενδιαφέρον είναι και η διαδρομή που ξεκινά από τον οικισμό της Παλιάς Βρίας:
Π. Βρία, Σεντούκια (Αρχαίο Λατομείο), Μάρμαρο, Μοναχό νερό.

Από το Ελατοχώρι μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου φτάνετε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου. Από εδώ ξεκινά επίσης μία σημαντική διαδρομή:
Παπά Χωράφι (Χιονοδρομικό κέντρο), Σαλταπήδα, Αρβανίτης, Λαπούσι, Φλάμπουρο. Σημαντικές πληροφορίες για την ανάβαση στο βουνό προσφέρονται από τους δύο Ορειβατικούς συλλόγους Ε.Ο.Σ. και Σ.Ε.Ο. Κατερίνης που διατηρούν τα Ορειβατικά Καταφύγια στα Πιέρια Όρη και έχουν την έδρα τους στην πόλη της Κατερίνης.