Πιέρια όρη

 

Τα Πιέρια όρη είναι ένα επίμηκες βουνό της Μακεδονίας αρκετά εκτεταμένο που σχηματίζει μια μακρόστενη κορυφογραμμή με κατεύθυνση από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά.Τα Πιέρια όρη αποτελούν τη συνέχεια προς τα βορειοδυτικά του Ολύμπου και έχουν ορια στα ανατολικά την πεδιάδα της Κατερίνης, στα βόρεια και δυτικά φθάνουν ως τον ποταμό Αλιάκμονα και στα νότια συνδέονται μέσω του Τίταρου με τον Ολυμπο στα στενά της Πέτρας και τα χωρίζει το ρέμα Μαυρονέρι (τα δυο βουνά δε χωρίζονται από κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σημείο με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρούν τον Τίταρο σαν ένα τμήμα τών Πιερίων.

Καταρράκτης "Σωτήρη Ρέμα"

Πηγαίνοντας για το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου και σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από το χωριό, ακολουθήτε ένα χωματόδρομο που οδηγει στην περιοχή Νικόλα πηγάδι. Συνεχίζοντας το δρόμο σας και περίπου πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο από το Νικόλα πηγάδι, σε ένα σημείο που ο δρόμος δημιουργεί ένα πέταλο, ακολουθείτε με τα πόδια ένα ανηφορικό δρόμο περίπου 50 μέτρων και σας οδηγεί σε ένα καταπληκτικό μέρος.

Άι Νέρι

 

Ξεκινώντας από την νότια πλευρά του νέου οικισμού του Ελατοχωρίου χωριού και ακολουθώντας το πετρόκτιστο μονοπάτι , αυτό θα σας  οδηγήσει στο εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγι του Ελατοχωρίου και στο Άι Νέρι. Εκεί υπάρχει μικρό εξωκλήσι όπου κατά την παράδοση ασκήτεψε ο Άγιος Αντώνιος.

Οροπέδιο Σαρακατσάνας

 

Απέναντι από τους Θεούς, μαζί με τις μούσες

Είναι ένα μικρό οροπέδιο,  σε ύψος 1700 περίπου μέτρων, με θέα στο Θερμαϊκό Κόλπο και τον Όλυμπο, μέσα σ’ ένα πανέμορφο πευκοδάσος.

Καταρράκτης "Κρεμαστός"

Ένας από τους ωραιότερους και αρκετά μεγάλος καταρράκτης βρίσκεται στα Πιέρια, στη διαδρομή προς Σαρακατσάνα, αλλά δεν είναι ορατός από το δρόμο και ονομάζεται «Κρεμαστός». Πεπειραμένοι ορειβάτες τον γνωρίζουν και πραγματοποιούν αναρριχήσεις. Χαρακτηριστικό του είναι ότι σε κάποιο σημείο το νερό του καταρράκτη χάνεται μέσα στη γη και βγαίνει  στην επιφάνεια μετά από κάποια απόσταση.

Άγιος Νικόλαος

 

Ξεκινήστε με κατεύθυνση το παλιό Ελατοχώρι, μόλις φτάσετε στην πλατεία δεξιά στον πλακόστρωτο δρόμο προς τα πάνω θα δείτε τον Αγ.Νικόλαο. Ιστορικό κτίσμα της περιοχής με σπουδαία αρχιτεκτονικά στοιχεία, πολύτιμες τοιχογραφίες, μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και αγιογραφίες ανεκτίμητης αξίας. Οι ξυλόγλυπτες από το Μέτσοβο λέγεται ότι χρειάστηκαν 27 χρόνια για τη φιλοτέχνησή του. Κτίστηκε τον17οαιώνα το 1779, ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας ως μεταβυζαντινό μνημείο.

Παλιοπαναγιά

 

Η περιοχή πήρε το όνομά της  από την φερώνυμη εκκλησία. Βρίσκεται, περίπου, δύο χιλιόμετρα από τη Ρητίνη, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο Ρητίνης -Ελατοχωρίου.

Αρχαιολογικά ευρήματα

 

Η ευρύτερη περιοχή του Ελατοχωρίου περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη με αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς συγκεντρώνει έναν πλούτο ευρημάτων. Το αρχαίο Δίον ο νεολιθικός οικισμός του Μακρύγιαλου, η αρχαία και βυζαντινή Πύδνα, η Βεργίνα είναι οι γνωστότεροι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί τόποι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αρχαιολογικοί χώροι του αρχαίου λατομείου στην Βρύα και τα μεταβυζαντινα λουτρα στο Ελατοχώρι.

Μονή Αγίου Γεωργίου

 

Νοτιοανατολικά του Ελατοχωρίου σε απόσταση 6 χλμ , δδίπλα στον οικισμό της Ρητίνης βρίσκεται η μεταβυζαντινή Μονή του Αγίου Γεωργίου.Η  μονή είναι χτισμένη σε εξαιρετική τοποθεσία με θέα προς την πεδιάδα  και τη θάλασσα. Αιωνόβια δέντρα γύρω της συνθέτουν μια θαυμαστή εικόνα και λαμπρύνουν το ησυχαστήριο αυτό των Πιερίων. Η απόκρημνη βόρεια και η ανατολική πλευρά του περιβόλου της μονής δε χρειάστηκαν ποτέ ιδιαίτερα έργα που θα προστάτευαν το εσωτερικό της, όπου είναι χτισμένος ο μικρός ναός του αγίου Γεωργίου.  Τα κελιά είναι χτισμένα μόνο στη νότια και τη δυτική πλευρά του περιβόλου.  Πρόκειται για  ναό (βασιλική) με ξύλινη στέγη, ο οποίος επισκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα.  Εσωτερικά είναι ολόκληρος αγιογραφημένος. Η πρώτη τοιχογράφηση έγινε στα 1494.